Så kan du tjäna pengar på din musik

Att vara musiker är precis som många andra kreativa yrken en ekonomiskt osäker karriär – i alla fall tills man har slagit igenom. Om man spelar i ett band, så som många rockmusiker gör, är osäkerheten ännu större, eftersom eventuella inkomster till bandet måste fördelas mellan dess medlemmar. Därför gäller det att utnyttja varje potentiell inkomstkälla man har som musiker.

En av de viktigaste inkomstkällorna för rockband, utöver försäljning av deras album, är biljettintäkterna till de konserter och turneringar de håller. Detta är också den första inkomstkällan för många band, innan de har fått sitt första skivkontrakt. Det är inte bara ett sätt för grupper och musiker att tjäna pengar, utan också ett sätt att bygga en skara följare och få chansen att bli ”upptäckta” av ett skivbolag.

När man väl har fått ett skivkontrakt, eller på annat sätt fått ut sin musik (idag finns ju en mängd möjligheter att nå ut med sin musik via internet och tjänster som Spotify) har man möjlighet att få så kallade stimpengar. Stimpengar delas ut av Stim, en upphovsrättsförening som ursprungligen hette Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå. Stim samlar in och förvaltar de pengar som betalas in av de som spelar låtar offentligt (som ska betalas enligt upphovsrättslagen) och betalar sedan ut pengarna till varje låts respektive upphovsrättsman.

Innan man kan få stimpengar måste man dock som sagt skapa musik, och det är oftast inte möjligt utan att först lägga ut stora summor pengar. Visst kan man skapa själva musiken, det vill säga ta fram melodierna och skriva texterna, utan någon kostnad – det sker ju i ens huvud, och möjligtvis med hjälp av ett piano, en gitarr eller ett annat instrument. Men för att man ska kunna tjäna några pengar på musiken måste man också spela in den i en studio, så att man kan få ut musiken på internet, till radiostationer och kanske, om man har tur, på ett album. Problemet för många aspirerande musiker är att studiotid är dyrt, och att man ofta har en väldigt liten eller ingen budget att tala om till bandet. En bra lösning i sådana situationer är att låna pengar – då kan man lösa moment 22-situationen genom att man kan spela in några låtar i en studio, och sedan börja tjäna pengar, som man kan använda för att betala tillbaka lånen. Det enda som är viktigt är att man ser till att låna pengar till så bra villkor som möjligt, till exempel med tanke på räntan, eftersom det kan dröja ett tag innan man har fått ihop tillräckligt med pengar från sin musik för att betala av lånen helt. Därför ska man använda sig av tjänster som Zmarta, där man kan jämföra olika bankers lånevillkor. På det sättet försäkrar man sig att man alltid lånar pengar med de bästa möjliga förutsättningarna. Även efter att man har börjat tjäna pengar på sin musik kan det vara en trygghet att veta att det går att långa pengar till bra villkor om man skulle behöva göra en större investering, till exempel köpa ett nytt instrument eller en ny turneringsbuss.