Dokumentärer om Heavy Metal

Som hårdrockare räcker det inte bara med att lyssna på sina favoritband, gå på konserter och läsa artiklar – man vill också gärna se hur bandmedlemmarna är bakom scenen, i hemmet och i vardagslivet. Det är något spännande med att få ta del av den dimensionen och tack och lov finns det ett stort antal “rockumentärer” som inte bara är intressanta utan också extremt underhållande. Med detta som bakgrund får man dels en ny insikt om deras musik och texter, men man kan också göra kul kaffemuggar med tryck med ett bra citat eller en annorlunda bild av sina favoritartister.

Många fans blir lite förvånade när de får se sina tuffaste rockband i den enkla vardagen. Att tyska, stenhårda Rammstein i själva verket är ett gäng flerbarnsfarsor som går och hämtar ungarna på dagis stämmer inte riktigt med den eldsprutande imagen på scenen, och att Metallicatrummisen Lars Ulrich länge var en stor konstsamlare

är inte heller riktigt väntat. Men det är just det som är så kul med dokumentärer som följer hårdrockens stora namn, och här skall vi ta en titt på några utav dem.

Metallica – Some kind of Monster

Detta är kanske en av de mest nakna och utlämnande dokumentärer om ett hårdrocksband som man överhuvudtaget kan se, då man här får ta del av medlemmarnas mest smärtsamma, känslosamma och pinsamma stunder. Det slås i dörrar, gråts, suras för att man inte fått veta att man skulle ha Hawaiiskjorta på festen, repas in i förbannelse och diskuteras frekvent med en inhyrd psykoterapeut. Man får också följa en stor del av skaparprocessen och tillsammans med allt det jobbiga bandmedlemmarna emellan går igenom kan detta nog räknas som en av de viktigaste och ärligaste dokumentärerna.

Rush – Beyond the Lighted Stage

Även om Rushs musik knappast kan kallas Heavy Metal är detta en band som ingår i de flesta hårdrockares skivsamlingar. Dessa genialiska musiker och låtskrivare har en lång karriär bakom sig och i denna

Rush-dokumentär får man följa bandets medlemmar från tonåren till idag, kantat av massor av intervjuer med några av rockens största stjärnor som berättar om bandets enorma influens.

Lemmy

Att Motörheads frontman alltid var speciell kommer knappast som någon nyhet, men i denna dokumentär får man se en hel del av hans oväntade sidor. Visst talas det om brudar och droger, men man får också följa Lemmy Kilmisters vardsagsliv i sin lilla lya, om relationen med sonen han länge inte kände och hans stora intresse och samling av föremål från andra världskriget. En mycket mänsklig porträtteringen av en ganska förstörd men inte olycklig individ.

A History of Heavy Metal

Detta är en en dokumentärserie som förvisso inte handlar så mycket om rockstjärnornas privatliv men som ändå ger en intressant inblick i musikstilens framväxt och med många intressanta intervjuer av de rktigt stora namnen.