Håret i hårdrocken

Den klassiska bilden av en hårdrockare är den av en långhårig kille eller tjej som headbangar och med sammanbiten ansiktsmin gör djävulstecknet eller visar knytnävarna. Hårsvallet har alltid varit en symbol för både heavy metal grupper och deras fans, precis som tuppkammar representerar punkare och dreadlocks reggaefans, och med några undantag har det alltid varit så. Så varför är hårdrockare långhåriga och representerar det något särskilt?

Hår är något som länge har gett upphov till både stolthet och attraktionskraft och för människor som av olika anledningar drabbas av håravfall blir detta ofta en källa till sorg och komplex. Trots att det är trendigt med rakat huvud är det väldigt många som hellre vill ha en full kalufs på skallen och som tur är kan man idag göra hårtransplantationer med Nordichair.com med mycket tillfredställande och naturliga resultat. Svunna är de dagar där det syntes att man hade gjort en transplantation och nu för tiden kan man till och med ge sig själv både tjockare skägg och ögonbryn.

Håret som styrka och skrämsel

Frisyrer har varit viktiga ända sedan antiken och tittar man på egyptiska och babyloniska statyer som är många tusen år gamla kan man se hur mycket möda som lades ner på det perfekta håret. Under den största delen av historien har män haft långt hår, men det var alltid välfriserat och ibland till och med pudrat och utsmyckat. Det vildare hårsvallet var mer för rövare och pirater, och det var framförallt härifrån som hårdrockarna hämtade sin inspiration. Ta bara bilden av den typiska sjörövaren – visst ser han ut som om han kunde vara med i ett heavy metal band?

Det finns många gamla myter och legender som handlar om hur styrkan kunde sitta i håret, och en av de kändaste är den bibliska berättelsen om Simson, vars förrädiska älskarinna Delila klippte av honom håret när han sov och med det gjorde honom svag och oduglig. Innan det kunde han för egen hand ha ihjäl tusen personer, men efter den ofrivilliga klippningen kunde han knappt lyfta sina egna armar. En annan berömd hårfager person var den grekiska kungen Nisos som hade en purpurfärgad hårlock som gav honom odödlighet. När han blev av med locken förlorade han sin makt och dog på kuppen.

Andra inspiratörer

Det är inte bara pirater och banditer som har varit inspirationskällor för hårdrockarnas långa lockar utan även vikingarna har länge stått som symboler både för musiken och looken. Den stereotypa bilden av en storväxt skandinav med enorma muskler och långt hårsvall syns inte bara i hårdrockarnas utseenden utan också på skivomslag åt grupper som Manowar, Heavy Load och Yngwie Malmsteen. Det, tillsammans med bombastiska shower, tunga rytmer, läder och nitar inger hårdrockarna ett helhetsintryck som både roar och skrämmer.