Om bandet Led Zeppelin

Led Zeppelin bildades år 1968 i London, och är således från samma ”generation” som andra ikoniska och klassiska hårdrocksband som Deep Purple och Black Sabbath. Led Zeppelin har blivit ett av de mest inflytelserika banden genom hårdrockens historia, då deras musik var en nyskapande blandning av blues, rock och folkmusik.

Något som gör Led Zeppelin mer eller mindre unikt är att bandet har haft samma medlemmar under hela sin karriär: Jimmy Page (gitarr), Robert Plant (sång), John Paul Jones (bas och keyboard) och John Bonham (trummor). Dessa fyra bildade en grupp tillsammans efter att Jimmy Page lämnat bandet Yardbirds. Till en början spelade gruppen tillsammans under namnet The New Yardbirds, men bytte sedermera namn till det som de sedan skulle bli kända över hela världen med. En historia bakom hur namnet kom till sägs vara att två andra musiker sagt att deras bandprojekt skulle sjunka som en ”lead balloon”, alltså som en blyballong. Gruppen antog namnet (och utmaningen), men tog bort a:et för att namnet inte skulle missuppfattas och uttalas ”leed”. De bytte också ut ”balloon” mot ”zeppelin” – sannolikt helt enkelt för att det låter häftigare.

Led Zeppelin släppte sitt självbetitlade debutalbum år 1969, och det hamnade direkt på plats nummer 10 på Billboardlistan. Vid det laget hade bandet redan turnerat i USA, och börjat bygga sin popularitet där. Deras andra album hette helt enkelt Led Zeppelin II. Led Zeppelin hade en del säregna idéer kring sin musik, som sannolikt gjorde att det dröjde längre för dem att slå igenom riktigt stort än de hade gjort annars. De ville till exempel inte framträda i tv, eftersom de föredrog att deras fans såg dem live på konserter, och de ansåg att deras album var helhetsupplevelser som inte skulle styckas upp i singlar. Trots det släpptes några av bandets låtar som singlar (mot bandets vilja), bland annat ”Whole Lotta Love” från deras andra album. Denna singel nådde fjärdeplatsen på Billboardlistan i januari 1970, såldes i över en miljon kopior och bidrog till att göra Led Zeppelins popularitet till ett faktum.

Med tanke på att bandet spelade tillsammans under hela sin karriär, utan avhopp från gruppen eller nya medlemmar, är det kanske inte konstigt att bandet uppbrott blev som det blev. John Bonham, gruppens trummis, dog nämligen den 25 september 1980. Efter detta bestämde sig de andra bandmedlemmarna helt enkelt för att avsluta Led Zeppelin.

När ett band har splittrats så som Led Zeppelin, och de sannolikt aldrig kommer att skapa något nytt tillsammans igen, betyder det automatiskt att alla deras album och alla samlingsobjekt med deras logotyp eller musik får högre värde och blir mer åtråvärda. Om man är ett fan av Led Zeppelin och vill visa det genom sina kläder gör man därför bäst i att köpa nyproducerade kläder, då de originaltröjor och annat som skapades under Led Zeppelins storhetsperiod säljs för stora summor pengar. Köper man nyproducerat kan man dessutom passa på under reor som Black Friday och Cyber Monday, så att man kanske kan få mer Led Zeppelin-grejer för pengarna. Du hittar massor med rabatter samlade för Black Friday på Black-Friday.se, och för Cyber Monday på Cyber-Monday.se. Där kan du med andra ord även köpa andra saker än heavy metal-kläder till ett bra pris.