Om bandet Judas Priest

En av rockhistoriens största band är det brittiska Judas Priest, som sedan det startades i Storbritannien 1969 oåterkalleligt har förändrat hårdrocken. Tills idag har Judas Priest sålt över 50 miljoner album och ses som en omistlig del i hårdrockens historia. Bandet har lyckats inte bara med sin musik utan också med att kultivera en image som satt sina spår. Det sägs till exempel att läder och nitar först introducerades till hårdrocken av Judas Priest-sångaren Rob Halford. Som homosexuell hade Halford fått idén från gayklubbar, där macho-stilen med svart läder och nitar inte var helt ovanlig. Bandets musik har också varit tonsättande för hårdrocken; Judas Priest plattan ‘British Steel’ (1980) har kallats ett album som definerar hårdrocken, och än idag flockas horder av fans, unga som gamla, till deras konserter.

Judas Priest till Sverige

Bandet har genom årtiondena upplevt en hel del. Trots att de blidades 1969 inträffade deras storhetstid mellan 1979 och 1990, då de nådde avsevärd mainstream-succé. Album som British Steel (1980), Screaming for Vengeance (1982) och Painkiller (1990) är bara några exempel på de många framgångsrika albumen under denna period. Bandet var kanske lika hatade av vissa som de var älskade av sina fans. Under året 1990 blev bandet stämda för att de misstänktes ha inkluderat subliminala meddelanden i en av sina låtar. Stämningen påstod att om man spelade “Better by you, better than me” baklänges kunde man höra bandet säga ‘do it’, vilket man menade ha varit anledningen att två unga män hade begått självmord 1985. Bandet frikändes såklart, men historian bidrog starkt till deras kultstatus. Trots bandets (och medlemmarnas) nu höga ålder fortsätter bandet att turnera. I sommar ska Judas Priest till Sweden Rock, där du i Blekinge kan se dem någon gång mellan 6 och 9 juni.

Värt att uppleva!

Förutom Judas Priest kommer till Sweden Rock andra klassiska hårdrocksband som Ozzy Osbourne, Kreator och Helloween. Festivalen har hållits i Norje, Blekinge sedan 1992 och har gjort sig kända för sitt breda urval av rockmusik som alltid leds av ett antal riktiga storband. Otaliga coverband har bildats efter Judas Priest. coverband kan fakturera utan företag nuförtiden. Men som tur är kan du ännu se orginalbandet uppträda, och vi får hoppas det förblir så en lång tid framöver! Judas Priest har varit ett ikoniskt band. Bandets gitarrduo har skapat en standard inom musikstilen, och den före detta sångaren Rob Halford har förutom att för alltid ha förändrat hårdrockens klädstil också bidragit till respekten för talangfulla sångare inom genren. Att se Judas Priest spela är en upplevelse varje sann rockare borde ha varit med om!