En ritad Glamrock sko

Om bandet Twisted Sister

De flesta över 40 är bekanta med bandet Twisted Sister som är mest kända för sina hits “We´re not gonna take it” och “I wanna rock”. Bandet bildades i New York 1973, av bandets gitarrist Jay Jay French. Musiken de spelar är influerad av heavy metal och glamrock och kan liknas vid grupper som New York Dolls och Kiss. Twisted Sister fick sitt namn för att en av bandets medlemmar klädde sig i kvinnokläder i början. Gruppen är känd för att gå emot strömmen och många av deras låtar handlar om skolsystemet och om konflikter i hemmet. 1982 släppte gruppen sin första LP “Stay hungry” 1982, men det stora genomslaget kom först 1984. 1987 valde gruppen att splittras då frontmedlemmen Dee Snider beslutade sig för att sluta helt med musiken. Han ångrade senare sitt beslut och 1997 valde att återförenas med gruppen för att göra en turné och sedan dess har bandet haft flera tillfälliga återföreningar.

Dee Snider uppträdde i Sverige!

Twisted Sisters har uppträtt ett par gånger i Sverige tidigare på bland annat Sweden Rock och har en stor fanbase i vårt avlånga land. Gruppens frontperson Dee Snider spelade i Umeå i juni 2017 på En retro illustration av en gitarrförstärkarerockfestivalen U Rock där han främst levererade låtar från sin egen solokarriär men också ett par låtar från tiden med Twisted Sister. För snart 2 år sedan så avled bandets trummis AJ Pero i en hjärtattack, bara 55 år gammal. Pero har efterlämnat ett stort tomrum hos de övriga bandmedlemmarna som på sin officiella sida uttryckte sin djupa sorg för sin förlorade bror strax efter dödsfallet. Bandet spelade sin absolut sista spelning tillsammans i Mexico på Corona Northside Rock Park Meeting Fest, vilken kom att bli en otroligt minnesvärd kväll för många av bandets fans som många kom för att se bandet en sista gång. På bandets sista spelning i Sverige 2016 så tillägnade bandet låten “The price” till sin avlidne vän och gav en fantastisk sista spelning för sina svenska åhörare som jublade stort vid kvällens slut.

Image influerad från glam rock

Bandet var även väldigt känt för sin image där de såg ut som en blandning mellan kvinnor och hederliga pudelrockare. De hade stora tuperade frisyrer och bar lager av smink. Dessutom var de kända för att göra humoristiska musikvideor med en mycket kaxig twist. Det är nog också den bilden många har på näthinnan då de hör bandets namn och många kan nog både relatera samt har minnen till deras musik. Att bandet klädde sig som kvinnor var på grund av att bandets första sångare brukade klä sig som kvinna och bete sig som en mansgris på spelningarna vilket uppskattades av fansen på spelningarna. Det kan vara en kul grej att klä ut sig till Twisted Sister med ett par vänner på en maskerad. Här kan man finna maskeradkläder med massor av roliga peruker och får en chans att spexa ut sig likt bandet för en knasig kväll eller två.