Okategoriserade

Den svenska artistskatten

Att Sverige är ett land som är internationellt känt för alla sina bra och skickliga artister, band och producenter är ingen hemlighet. Det svenska bandet ABBA räknas till exempel som en av de största musikexporterna från Sverige någonsin, men idag finns det långt fler än dem att vara stolta över. Förutom en rad artister och band har vi också många skickliga producenter och låtskrivare, och en hel del festivaler och musikarrangemang inom flera olika genrer. Vad kan du om Sveriges musikexporter och festivaler? Här får du lära dig mer om den svenska artist- och musikskatten såväl från igår som idag.

Hårdrock – en stor genre i Sverige

Sverige är kanske allra mest känt för sina musiker och producenter inom popmusik, men även hårdrock är en stor musikexport från Sverige och våra grannländer Norge och Finland. Europe blev redan under 1980-talet mycket kända utomlands, och sedan dess har Sverige producerat flera hårsrocksband så som Hammerfall, Meshuggah, Opeth och inte minst göteborgarna In Flames. På senare tid har bandet Ghost blivit enormt populära både här hemma i Sverige och utomlands. I Sverige anordnas också en rad olika hårdrocks- och metalfestivaler. Du har kanske hört talas om Sweden Rock festival, Skogsröjet eller Sabaton Open Air festival? Hit kommer såväl besökare från Sverige som från andra länder. En annan festival med fokus på hårdrock är Rainbow rock. Denna höll under 2016 till i Arena Satelliten i Sollentuna och är särskilt fokuserad på hårdrock med koppling till kristendomen.

Andra artister, band och producenter från Sverige

ABBA, Ace of Base, Army of Lovers, Avicii, The Cardigans, The Hives, Robyn och Roxette – detta är egentligen bara några få exempel på artister och band från Sverige som har slagit igenom utomlands. Många av dessa namn ingår också i pop eller pop/rock-genren, vilken är en av Sveriges största genrer vad gäller musikexport. Många av dessa har legat på Billdboard-listan, som är en stor och internationell hitlista som startades redan 1955. En av Sveriges största namn inom musik är dock ingen artist själv, utan en producent och låtskrivare. Hans namn är Max Martin och han har skrivit och producerat musik till några av världens största namn inom musik, bland annat Celine Dion, Britney Spears, Backstreet Boys, Justin Bieber och Katy Perry. Faktum är att han har skrivit hela 22 billboardettor.