Okategoriserade

Vad tjänar stadens lokala metalband?

Många som tänker på rock- och metalmusiker får direkt associationer till dekadenta vanor. Detta kanske är ganska vanligt när man tänker på de lite större banden, men hur är det egentligen med de lokala metalbanden? Tjänar de några pengar på sin musik? Självklart beror det lite på hur stor publik de har, hur många spelningar de blir uppbokade på och ifall de har någon skiva som de säljer genom ett bolag eller privat. Det finns alltså inte något direkt svar på hur mycket din stads lokala metalband tjänar, men en sak är säker och det är att de sannerligen inte tjänar några större summor.

Det gäller att bli känd

Det är nog ganska tryggt att säga att de flesta lokala metalband mest spelar för att det är roligt, även om de flesta nog gärna vill bli upptäckta så att de kan leva helt på sin musik. En del lokala metalband kan såklart tjäna ihop en del om de har spelningar som är populära bland den lokala befolkningen. Vissa metalband vet hur viktigt detta är och väljer därför att locka ytterligare publik genom att spela svenska låtar med lokal förankring som folk kan känna igen sig i. Om ett metalband har en publik tjänar de i regel pengar på sålda biljetter, men ganska ofta kan de även få en fast summa som klubbägaren bestämmer. Har de en skiva de kan sälja i samband med spelningen kan de tjäna ännu mer.

Spelningar ger pengar

Även om ett lokalt metalband kanske inte verkar särskilt välkänt på hemmaplan kan det hända att de har en stor nationell eller utländsk fanskara. Många metalband rör sig nämligen i samma kretsar och den världen de befinner sig i är inte så stor. Ordet om olika bra band sprider sig fort och därför är det många lite mindre band som blir bokade till klubbar, festivaler och har spelningar över hela världen. Ditt lokala metalband kan alltså tjäna mer än vad man kan tro vid en första anblick. Självklart går det även åt en hel del pengar för att resa till platserna där de spelar, men det kan ändå bli lite över som ofta delas lika mellan bandmedlemmarna. Vissa band kan även vara sponsrade av olika företag, som exempelvis klädföretag som specialiserar sig på metalstilen, och då kan man tjäna lite pengar.