Börja spela heavy metal

 

Heavy metal eller hårdrock är en musikstil som kräver viss tyngd. Det behövs instrument som trummor, elbas och elgitarr för att åstadkomma det karaktäristiska ljudet. Har du tänkt spela själv som hobby utan band är det helt klart en elgitarr du ska satsa på. Anledningen är att instrumentet fungerar bra även som soloartist och faktum är att om du lyckats bli riktigt bra lär det inte vara några som helst problem att gå med i ett band, eftersom skickliga gitarrister alltid är eftertraktade. Nedan kommer några goda råd som hjälper dig att komma igång.

Om att välja gitarr

På marknaden finns massvis av olika elgitarrer och som nybörjare kan det vara svårt att veta vad som håller god kvalitet. Likt många andra produkter får man vad man betalar för och generellt sett låter de dyrare modellerna bättre. Samtidigt vinner du inte lika mycket på att köpa en riktig toppmodell om du inte redan är en erfaren gitarrist. När du ska öva och lära dig att spela går billigt och begagnat bra, förutsatt att elgitarren åtminstone håller hyfsad kvalitet. Efter att du byggt upp dina färdigheter kan du investera i en ännu bättre elgitarr. Oavsett hur du lägger upp det är valet av märke avgörande. För just heavy metal kan du titta på Fender, Washburn, Ibanez, Dean, ESP och Jackson.

Köp en förstärkare

En bra förstärkare går hand i hand med elgitarren och är absolut nödvändigt för att kunna spela med den distortion som behövs för heavy metalljudet. För att spela med distortion anses transistorförstärkare bättre än rörförstärkare. Precis som för elgitarren behövs ingen toppmodell, utan börja gärna billigt och uppgradera senare.

Tips

Grundläggande musikteori är nyttigt även för heavy metal. Att ha en bakgrund inom piano eller klassisk gitarr underlättar förståelsen och ger en klar fördel för de som på sikt vill kunna skapa sin egna heavy metalmusik.

Undvik att fuska med tekniken. Lär du dig på fel sätt som nybörjare är det svårt att bryta de dåliga vanorna senare. Överväg att gå den långa vägen och ta gitarrlektioner. Ska du lära dig på egen hand måste du vara disciplinerad och noggrann med tekniken.

Även erfarna gitarrister har ibland problem med heavy metalstilen. Vid första anblick kan allt verka enkelt, men att bli riktigt bra tar tid. Övning ger färdighet och du kommer känna dig mer och mer bekväm för varje vecka som går.