Okategoriserade

Black Sabbath gillade inte att kallas heavy metal

 

Bandet Black Sabbath har haft en lång och framgångsrik karriär. Tidigt blev de pionjärer i den nya musikstil som senare fick namnet heavy metal. Black Sabbath inspirerade tusentals band och flera generationer av gitarrister. Vad många undrar är hur de egentligen upplevde att kallas för “heavy metal” när media började använda begreppet.

Ville kalla det tung rock

Bandmedlemmarna i Black Sabbath på den tiden var Ozzy Osbourne, Geezer Butler, Tony Iommi och tidigare medlemmen Bill Ward. När Tony Iommi minns tillbaka säger han att de ville kalla det tung rock. Han säger att heavy metal dök upp som term när de kom tillbaka från USA under 1970-talet. En journalist sa att ni spelar heavy metal och i en intervju med BBC berättar han att han inte ens visste vad det betydde. De ansåg sig spela tung rockmusik.

Under 1970-talet använde många kritiker heavy metal som en förolämpning för den nya våg av aggressiva musiker som hade ett högt och orent ljud som verkligen stod ut från traditionell rockmusik. Butler säger att de inte gillade att kallas heavy metal, men att de blev vana och istället för att ta det som en förolämpning gjorde bandet det till en livsstil.