Okategoriserade

Om bandet Motörhead

 

År 1975 i London bildades ett nyskapande band som bestod av sångaren och basisten Ian Kilmister (mest känd som Lemmy), trummisen Lucas Fox och gitarristen Larry Wallis. Redan 1976 byttes dock Lucas Fox ut mot den nya trummisen Phil Taylor. Genombrottet skedde 1981 och en stor anledning var hitlåten “Ace of Spades”. Totalt kom de att släppa 23 studioalbum och blev väldigt omtyckta inte bara i Storbritannien, utan av heavy metalfans världen över.

Deras musikstil brukar klassificeras som heavy metal, men vad som tidigt utmärkte dem var att de gillade att spela i högre tempo och på ett mer aggressivt sätt med viss influens från punkmusiken. Många ser Motörhead som en pionjär inom heavy metal och att de kan ses som en föregångare till subgenrer som thrash metal och speed metal. Låttexterna handlade om bland annat krig, maktmissbruk, drogmissbruk och spel om pengar, vilket inte minst märks i Ace of Spades.

2015 hade Motörhead just avslutat en Europaturné och kort därefter fick frontmannen Lemmy en cancerdiagnos. En kort tid därefter avled han och övriga bandmedlemmar tog beslutet att bandet skulle upplösas.